Csau-csau fajtamentés logo

Gazdira váró csau-csaukGazdira váró csau-csauk Gazdira váró csau-csau keverékekGazdira váró csau-csau keverékek Elveszett/talált csau-csaukElveszett/talált csau-csauk Közvetített csau-csaukKözvetített csau-csauk Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a csau-csaurólTudnivalók a csau-csauról CHOWsmopolitanCHOWsmopolitan Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Minden, amit a chow -ról tudni érdemes :)
2017.01.07.
Évek óta segítséget nyújtunk a rászoruló chow -k számára. Megunták, rosszul választottak, nem ismerték a faját... ez csak néhány kifogás, ok, amiért hozzánk kerülnek :(Ezzel a cikkel szeretnénk a fajtát megismertetni veled, honnan származik, milyen a jelleme (legyen az jó, vagy rossz), milyen gyakran elõforduló egészségügyi problémával küszködnek, hogyan célszerû tartani. Mielõtt döntést hozol, fontold meg, valóbban fel vagy erre készülve?

Legalább 2000 éves Kínai fajta pl. vadászkutyaként is használták.

Az „Istenek kutyája”, ahogy a kínai szerzetesek nevezték, tulajdonképpen külsõ és belsõ jegyeirõl ismert. Elsõ helyen van a kékesfekete nyelv, a hasonlóan pigmentált ajkak, a szürkésfekete íny. Olyan különlegességek, amelyek semmilyen más fajtánál nem találhatóak. Szembetûnõ az enyhén bizalmatlan, elutasító arckifejezése, a sötét tekintet, amelynek okozója az alsó és felsõ szemhéj sajátossága, hogy soha nem csukódik egymásra, csak éppen összeér. A különösen éles szemek (a chow ugyanis vadászatnál használja a szemét is) kicsinek hatnak a kerek, szõrrel fedett pofában. A fej és nyak körül különösen sûrû, felálló kemény szõrzet tekintélyt parancsoló, megközelíthetetlenséget sugároz.

A kanok marmagassága 48-56 cm, a szukáké 46-51 cm.

A fajtának két szõrzetváltozata van, a kettõ közül a hosszú szõrû az ismertebb és elterjedtebb. A hosszú szõrû csau-csau szõrzete dús, egyenes szálú és eláll a testétõl. A fedõszõrzet meglehetõsen érdes tapintású, míg az aljszõrzet puha és gyapjas. Az átlagosnál hosszabb szõr nõ a nyakon (gallér) és a deréktájon. A rövid szõrû csau-csau szõrzete rövid, egyenes szálú, sûrû, dús és elálló. A szõrzetnek bársonyos benyomást kell keltenie, és nem simulhat rá a testre.
A vízhatlan bundának egy különös sajátsága van, olyan az illata, mint a nedves gyapjúnak ha vizes lesz és nem ázott kutya szagú!

Jellemének alapvetõ vonásait a standard is tartalmazza: büszke, méltóságteljes tartás, hûséges, mégis tartózkodó jellemû, nyugodt, kiegyensúlyozott kutya, nem törõdik más fajta kutyákkal, de ha megtámadják, vadul küzd. Még egy olyan tulajdonsággal rendelkezik, amellyel kivételt képez a többi kutya között, de ezt csak az fedezi föl, aki egy fiatal chow-chow kutya növekedését figyelemmel kíséri. Ennek az ebnek ugyanis évekre van szüksége, hogy teljesen kifejlõdjék. Külseje és belsõ jelleme is elõször a negyedik, ötödik életévében alakul ki végleg és stabilizálódik.

A chow-chow-t nem véletlenül nevezik „egygazdás kutyának”. Ha egyszer kötõdik valakihez, akkor az örökre szól, rendszerint csak egy emberhez kötelezi el magát. Az anyától és az alomtestvérektõl való elválasztást könnyedén feldolgozza egy fiatal chow, míg ha felnõtt korában kell gazdát cserélnie, akkor az nehéz eset, könnyen embergyûlölõ lehet.
Ha egyszer kialakul a sörényes kutya és gazdája között a bizalom, akkor biztosan számíthat az ember kutyája töretlen hûségére, megvesztegethetetlen lényére, a köztük lévõ mély kötõdésre. Akkor olyan kutyája van, aki erõs akaratát csak egyetlen ember elõtt hajtja meg: a gazdája elõtt, akit imád.

Állítólag a vörös chow-chow az összes többi között a legkonokabb, míg a kék színûek odaadóbbak és finomabbak. A feketék állítólag kevésbé tartózkodóak, míg a legérzékenyebbek a fehér és a krém színû kutyák.
Természetesen van a nemek között is különbség: a szukák rendszerint könnyebben nevelhetõek és inkább hajlamosak több érzelemre, mint a kanok.

A chow-chow egy jól nevelt kutya, tartható gyerekes családokban is. Családi kedvencként elfogadják a gyengédséget gazdájuktól, de ezt ritkán kérik idegenektõl. Gyakran részesítik elõnyben a család egyik kiválasztott tagját, de ugyanakkor elfogadják az egész családot is és örömmel üdvözlik a házba látogató vendégeket.

Egy chow-chow-t nem kell örzõ-védõ kutyának nevelni, ösztönösen védi otthon, mert arra született.

Alapos szocializálásnak kell alávetni, lehetõleg még fiatal korában. Függetlenül attól, hogy kölyök vagy felnõtt chow-t fogadunk magunk mellé, a gazdának szükséges felállítani a szabályokat amelyeket a kutyának követnie kell.

Ez a fajta rendkívül domináns amely szükségessé teszi, hogy a gazda is legyen domináns, ugyanakkor legyen nyugodt, magabiztos és következetes.

Egy chow-chow-t könnyû nevelni, ha az ember megfelelõen kezeli. A chow-chow rendkívül intelligens és félelmetes tájékozódó képességgel rendelkezik. Gyorsan felfogja, hogy mit kívánnak tõle és meg is teszi anélkül, hogy alávetné magát a parancsnak. Soha nem parancsot teljesít, hanem gazdája kívánságát, mert szereti õt.

FONTOS, hogy az agresszív viselkedés nem chow-chow tulajdonságok, mi emberek tehetünk róla, ha a kutyánk így viselkedik.

A chow-chow-knak gyakran könnyes a szemük és ezt entropium is okozhatja – a szemhéjak befelé fordulása. Ha a chow szeme könnyes, feltétlen mutassuk meg szemész specialista állatorvosnak, aki megállapítja, hogy entropium miatt van-e vagy esetleg a könnycsatornával van probléma. Az entropiumot általában meg kell mûteni, mûtéti úton eltávolítják a bõr fölösleges részét, ami zavart okoz, de az állatorvos lehet, hogy várni fog a mûtéttel, amíg az arcrész teljes fejlõdése végbe nem megy, nehogy ártsanak a szemnek. Ez a legbölcsebb út, de minden esetben az állatorvosnak kell errõl döntenie.Csípõ és könyök ízületi diszpláziára valamint térdkalács (patella) ficamra is hajlamos a fajta, ezért javasolt 1 éves kor után mindhárom egészségügyi problémára vonatkozólag elvégeztetni a szûrõvizsgálatokat, hogy megbizonyosodjunk róla, kutyánk egészséges.

A melegre idõjárásra és magas hõmérsékletre nagyon érzékeny a fajta, valamint a gyomorcsavarodás veszélye is fennállhat náluk.
Nem betegség ugyan, de rövid orra miatt gyakran horkol.

A chow-chow akár lakásban is tartható. Mivel viszonylag inaktívak bezárva, ezért kis mozgástér is elegendõ nekik.

A chow-chowk a melegre érzékenyek, attól függetlenül, hogy kint vagy bent tartjuk. Nyáron, a nagy melegben vagy a stressz miatt is akár, hõgutát is kaphatnak, ekkor azonnali intézkedés szükséges.
Hogy a chow le legyen hûtve, a legegyszerûbb megoldás az, hogyha hideg vagy langyos vízbe megfürösztjük vagy vízzel meglocsoljuk az egész testét, ettõl leesik a testhõmérséklete, ezután azonnal részesítsük állatorvosi ellátásban, vagyis azonnal állatorvost kell hívni minden hõgutának tûnõ esetben.

Meleg idõben soha ne hagyjuk a chow-t az autóban. Akkor sem, ha a nagy meleg mellé még a szél is fúj, mert az autó nem szellõzik eléggé ahhoz, hogy a hõmérséklet lent maradjon egy parkoló fémdobozban!

Egy alapos, bõrig hatoló kefélést havonta egyszer el kell végezni. A chow-chow mindig jól fog kinézni, ha ezt betartjuk és a vedlés alatt még több fésüléssel kiegészítjük.Még mindig kedvet érzel? Szeretnéd ha egy chow lenne a társad? Nincs más teendõ, mint átböngészni a gazdira váró védenceinket!

Õk már választottak:

Forrás: http://www.kutya-tar.hu/ és a https://kutya-portal.hu


Megosztom a Facebookon