Csau-csau fajtamentés logo

Gazdira váró csau-csaukGazdira váró csau-csauk Gazdira váró csau-csau keverékekGazdira váró csau-csau keverékek Elveszett/talált csau-csaukElveszett/talált csau-csauk Közvetített csau-csaukKözvetített csau-csauk Gazdira találtakGazdira találtak In memoriamIn memoriam

Tudnivalók a csau-csaurólTudnivalók a csau-csauról CHOWsmopolitanCHOWsmopolitan Hírek a gazdiktólHírek a gazdiktól LetöltésLetöltés LinkekLinkek

Információ önkénteseknekInformáció önkénteseknek

Mit jelent a virtuális örökbefogadás?Mit jelent a virtuális örökbefogadás?

Számlaszám és adószám

Mit adományozzak?Mit adományozzak?
FőoldalFőoldal RólunkRólunk ElérhetőségeinkElérhetőségeink Hogyan segíthet?Hogyan segíthet? Örökbefogadási és leadási tudnivalókÖrökbefogadási és leadási tudnivalók TámogatóinkTámogatóink

Mao üdvözletét küldi Svájcból
2018.01.19.
Mielõtt Mao 2017. õszén összeszedte volna a cókmókját, hogy új életet kezdjen, eljöttek a svájci gazdijelöltjei egy napra Budapestre, hogy bemutatkozzanak leendõ családtagjuknak. Az nagy találkozás elején Mao ugyan nem mutatott különösebb érdeklõdést irántuk, de egy közös séta után jóváhagyta döntésünket a jövõjét illetõen.Két héttel késõbb aztán elutazott és beköltözött új svájci rezidenciájára. Most kaptunk egy kedves beszámolót a gazditól, amit szeretnénk megosztani veletek.

„Wolle (most már ez a neve Maonak) már jó néhány hete nálunk van. Mostanra szinte minden utcát ismer a faluban. Hihetetlenül kíváncsi és nagyon érzékeny orra van, így voltunk már úgy is sétálni, hogy az õ orra után. Van már három sétaútvonalunk és megszokott idõpontjaink. Wolle még NOÉs idõ szerint mûködik. Reggel 10.00 óráig alszik, aztán megyünk az elsõ sétánkra.

Voltunk már az állatorvosnál is, mert kicsit bicegett Wolle. A doktor néni azt mondta, hogy kicsit kíméljük, de Wolle ezzel nem értett egyet. A röntgen azt mutatta, hogy mindkét könyöke artrózisos, ezért most adunk neki kagylótablettát. Az újfundlandink is artrózisos volt és ugyanezt a gyógyszert kapta, amivel fájdalommentesen élhetett. Reméljük, hogy Wolle-nál is beválik.

Miután az elsõ napokban nem tudott mit kezdeni a száraztápra, mostanra már elfogadja. Persze vannak napok, amikor többet és vannak, amelyeken kevesebbet eszik, de már rájöttünk, hogy melyik jutifalatokat szereti. A boltban két eladónõ térdelt elõtte és kínálgatta különbözõ jutifalatokkal. Ez nem a mi ötletünk volt, hanem a Jööööööö-effektus, amit gyakran megfigyelhetünk az embereknél, ha meglátják Wollet.

Eleinte még igazi csaucsau módjára tudomást sem vett az idegenekrõl. Mostanra a barátaink és ismerõseink már simogathatják és kapnak egy kis csóválást és szemkontaktust cserébe. Mindig figyelmeztetjük az embereket, hogy ignorálni fogja õket, aztán Wolle eldönti, hogy szereti vagy nem szereti õket. Még soha nem találkoztunk ilyen reakciókkal egy kutyára. Sok ember megmosolyogja és a múltkor néhány tibeti lefényképezte. Ha Wolle kint van az udvaron és ismerõsök sétálnak el a ház elõtt, akkor köszönnek a kutyának.Néha még rángatja a pórázt, ha idegen helyen járunk és nem haladunk elég gyorsan, hogy mihamarabb felderíthesse az új terepet. Azonban egy héten belül megtanulta, hogy a járdán kell maradnia és, hogy ha át akarunk kelni az úttesten, akkor a „stopp” vezényszóra meg kell állnia. Ismeri a nevét (ha akarja) és a „gyere” szót (ha karja). Tényleg nagyon okos kutya.Sajnos sok kan kutya agresszívan reagál rá. Egy kutyatréner azt mondta, hogy a többi kutya nem tudja rendesen olvasni Wollet az arcát borító sûrû szõrzet miatt és, hogy nem olyan a szaga sem, mint egy kutyának. Errõl én is olvastam már egy csaucsaukról szóló könyvben. A szukáknak nincs bajuk vele. Nagyon remélem, hogy egyszer majd lesz neki kutyabarátja, akivel tombolhat a kertben. Néha olyan bolondos hangulatban van, hogy engem hív játszani és akkor körbe-körbe rohangál mint egy rakéta.Amikor azt írtátok az adatlapján, hogy nagyon bújós, akkor nem túloztatok. Tényleg nagyon ragaszkodó és bújós. Ha éppen olyanja van, akkor jön, dörgölõzik a lábamhoz és kiköveteli a simogatást vagy egybõl hanyatt vágja magát, hogy vakargassuk a hasát. A fésülést eleinte nem nagyon szerette, de mivel naponta szükséges, ezért mostanra megszokta és eltûri.

Rakéta 2.0 a macskák, ha széken vagy fotelben vannak, akkor unalmasak. Akkor csak megszaglássza õket és továbbáll. Ha azonban a macskák mozgásban vannak, akkor mindjárt más a helyzet. Igaz, hogy a lakásban azonnal abbahagyja a kergetésüket, ha rászólunk, de hogy ez a kertben is mûködne-e afelõl vannak kétségeim. Amúgy nincs velük baja. Azt is eltûri, ha a kandúrunk az õ táljából eszik. Reméljük idõvel összeszoknak és barátságban élnek majd egymás mellett.

Õsszel három fiatal bika legelt a szomszédos legelõn. Annyira odavoltak Wolleért, hogy mindig odamentek hozzá és meg akarták szaglászni és játszani akartak vele.Wolle egy igazi fõnyeremény. Egy kedves, kíváncsi, intelligens egyéniség. Nagyon örülünk, hogy itt van velünk.”Megosztom a Facebookon